Posted on

NoPiPiNoPie

Sok minden történt mostanában, például kezdenek visszatérni a zenekarok próbálni, és végre kihasználjuk a stúdió lehetőségeket is.

Egy tavalyi lemezfelvétel kapcsán, megismerkedtem Horváth István Pityesszel, aki a Neck Sprain és a FreshFabrik frontembere volt.
Pár hónapja elindult egy új közös projektünk, ami a NoPiPiNoPie nevet viseli. Hogy miért pont ez? Az első élő bejelentkezésünkben eláruljuk. 🙂 Itt ne várjatok nagy metálkodást, stílusban kötetlen, vegyes zenéket írunk, de nem lövöm le a poént, minden hónapban kijövünk egy új dallal és klippel.

Íme az első, ABC 2021. A klippet Virág Zoltán Ales készítette nekünk.

Megemlíteném még, hogy Pityesz szóló albumán is dolgozik. Az Uncle Steve Band júniusban jön ki egy új dallal. Ezen kívü, egy vadonat új formáció énektémáival is foglalkozik, a Sonic Bear Punch súlyos stoner riffjeire.

A Toxic Twins Project mellett sem lehet szó nélkül elmenni, itt két dalban is énekel. Remélem, hogy lesz folytatás.

No de! NoPiPiNoPie. Hogy mi ez, meg mit akarunk vele? Egyszerűen csak szórakozni, és szórakoztatni, elsősorban a magunk szórakoztatására írjuk a dalokat, ha rajtunk kívül másnak is tetszik, annak csak örülünk. Majd meglátjátok! 😀

Posted on

X-Faktor 2017

Idén hetedik alkalommal indul el az ország legsikeresebb tehetségkutatója, az X-Faktor 2017.

Erre az alkalomra sok tekintetben megújul a műsor, az most is változatlan, hogy szeretnék megtalálni az ország legtehetségesebb előadóit, és hogy ez az üzenet eljusson minél több emberhez, azokhoz is, akik  esetleg nem találkoznak a tévében a felhívással.

X-Faktor 2017

A műsorhoz 14 évnél idősebb, énekelni szerető, énekléssel hobbi vagy komolyabb szinten foglalkozó szereplőket keresnek, illetve zenekarokat, együtteseket, akik az első meghallgatásokat a szerkesztői csapat előtt márciusban kezdik.

X-Faktor 2017 jelentkezéssel kapcsolatos információk

X-Faktor meghallgatási helyszínek

Mentés

Posted on

Havidíjas próbaterem és hangszerbolt jelentés

A beharangozott havidíjas próbaterem prodzsekt egyelőre nem jött össze. Körbejártam és megnéztem a lehetőségeket, de nem hozta azt a színvonalat, hogy bele is ugorjak. Jelen pillanatban nem tudom, mikor lesz ebből valami.

A nagy hír inkább az, hogy megnyitottam Újpesten a hangszerboltomat. Már több éve terveztem ezt, mivel Észak-Pesten nem volt ilyen kereskedés, ami lefedi a kerületet és az agglomerációt is. Sok éves tervezgetés, múlt év nyár végén látszódott realizálódni, viszont úgy alakult, hogy 2017 januárjában sikerült áruval megtölteni az eredetileg webshopnak indult törekvést, most már fizikai üzletben is kilehet próbálni hangszereket, kiegészítőkért beugrani.

A bolt neve: Basszuskulcs Hangszerbolt – 1043 Munkásotthon utca 16. a Szintia Virág üzlet alatti helyiség.

Basszuskulcs üzlet

Webshop: http://www.basszuskulcs.co.hu

Facebook: https://www.facebook.com/basszuskulcswebshop

Azért Basszuskulcs, mert főleg a basszus tartományban létező cuccokkal foglalkozom, ezen belül is Ashdown, Warwick márkákkal, de gitárosok és a jövőben fúvósok is találnak itt maguknak kiegészítőket.

Mentés

Mentés

Mentés

Posted on

Tehetséges kutatók

Pulzus Tehetségkutató Óriásit buliztunk a hétvégén a Balaton partján Alsóörsön a Pelso Campingben a IX. Zorall Sörolimpián. A víz kellemes volt a sör hideg, csúszdáztunk és remek koncerteket nézhettünk.

Lord koncert Alsóörs

Épphogy végetért a Zorall sörolimpián megrendezett Pulzus Tehetségkutató, melynek második helyezettjével hamarosan találkozunk, egy három dalt tartalmazó demó felvételre, (a tavalyi 2. helyes SheepSkinnel befejeztük a munkát), tovább folytatódik a Rocktogon Tehetségkutató is. Csütörtökön, azaz szeptember elsején lép fel a Red Van House a középdöntőben a döntőbe jutásért. A veresegyházi hat tagú csapat, hokum bluest játszik, egyedüliként az országban. Erre a stílusra jellemző, a pörgős rock-blues zenére pikáns, vicces témájú szövegeket helyeznek; vékony a határ a pikáns és a közönséges között, de ezt a frontember Kerék Dávid, zseniális szójátékaival elkerüli. Rögtön másnap kezdődik egy nyárbúcsúztató, vagy őszi szezonnyitó (kinek, hogy tetszik) három napos ingyenes rendezvénysorozat, a Barba Negra Trackben a RockON!Fest. Velem és a próbateremi motyóimmal a kisszínpadon találkozhatsz. Tavaly egy naposra sikeredett, kb. nyolc órába kellett belesűríteni a fellépő zenekarokat, jó pörgős nap volt, de csúszás nélkül megoldottuk. Idén jobb a helyzet, lesz idő kényelmesen átszerelni két fellépő között.

Mozgalmas nyár volt. Rock on! 🙂

 

Posted on

Pulzus tehetségkutató 2016

Megvannak az idei döntős zenekarok:

Amberjack (Budapest), Rozsda (Rétság), Döngölöm (Kecskemét), Birds (Békéscsaba), Crazy Karma (Budapest), Inpersonae (Budapest), Nest of Plagues (Budapest), Alone in the Moon (Budapest), Atomic Playboyz (Budapest), Faded Life (Székesfehérvár), Dream Of Insomnia (Budapest), Sorrow Is A Sage (Budapest), Systemless (Örkény), The Scarlet (Budapest), Bridge In The Soul River (Salgótarján) The Heartless Aisha (Budapest), Generation impasse (Pécs), Macbeth Agency (Budapest), Perfect Pill (Budapest), Prometheans (Budapest/Dunaújváros)

Helyszín: IX. Zorall Sörolimpia, augusztus 25-27., Alsóörs.

Forrás: Metalkilincs

Posted on

Basszusgitáros Jam Klub

Múlt héten vasárnap, azaz szeptember 27-én megtartottuk az első BBK (Basszusgitárosok Baráti Köre) Facebook csoport találkozóját.

BBK Jam Klub

Csak páran jöttünk össze, de a találkozó nagyon jó hangulatban telt, jót dzsemeltünk, utána még az előtérben sokáig beszélgettünk mindenféléről. Egyben arról is, hogy nem ez volt az utolsó ilyen összereppenés, egy klubot képzeltünk ebből a kezdeményezésből.

Már tavasszal is szerettem volna egy csoport találkozót összehozni, de azt szabadtérre szerveztem és elmosta az eső. Az egyik csoporttag, Szabó Zoli vetette fel egy közös örömködés ötletét. Erre reagálva, hétvégére már össze is jött a találkozó a próbateremben.

A BBK Jam Klub minden hónap utolsó szombatján, vagy vasárnapján, kora délutáni időpontban lesz megtartva, ez még egyeztetés alatt van.

Ha érdekel, csatlakozz a Facebook-on a BBK csoporthoz, és minden fontos infót megkapsz.

R’N’R

Posted on

Mainstream, vagy underground?

Mainstream vs. underground

Mainstream, vagy underground?

 

A közösségi médiában előforduló megnyilvánulások hatására íródott ez a cikk. Inkább gondolatébresztő, mintsem iránymutató.

Mainstream jelentése röviden: társadalmilag elfogadott életstílus, annak irányzatai, tömegtermékek.

Underground jelentése röviden: egy adott szubkultúra, mely szembe megy a többség által képviselt normáknak.

Ha tetszik, ha nem, a zenéd egy termék, ami, ha bejön a közönségnek, azaz a fogyasztóknak, akkor megveszik. Csak a zene a lényeg, a többi sallang? Ha bemész a boltba és ledobják eléd az árut, az megfelelő? A reklám, csomagolás és a kiszolgálás úgy sem lényeg, csak a termék számít. Komolyan így gondolod? Akkor nagyon ki fogsz akadni, ha tovább olvasol.

 

Döntsd el!

Döntsd el, hogy mit szeretnél. Az alábbi fejtegetés szempontjából most mindegy, hogy van-e zenei végzetséged, illetve papírod róla.

Zenélésből szeretnél megélni? Akkor tanulj meg zenélni, gyakorolj sokat, válogasd meg a társaid, gyakorolj sokat, írj dalokat, tanulj egy kis marketinget, vagy bízz meg egy szervezőt, gyakorolj sokat. Előbb-utóbb ki kell lépned a komfortzónádból, fel kell adni a munkahelyed, hogy legyen időd alkotni. Állás mellett ez nem fog menni, át kell gondolnod a lehetőségeidet, és tudatosan kialakítani a folyamatokat a cél felé. Igen, ez is egy vállalkozás, kell üzleti terv, le kell írni, hogy mi mentén szeretnél haladni, mik a kitűzött célok, az „AS” szabvány itt sem működik. Persze nem mindenki születik vezetőnek, sok gyakorlással, megfelelő hozzáállással helyet kaphatsz egy jól működő zenekarban, ergo, mint alkalmazott.

Hobbiból csinálod? Akkor bizony még az is belefér, hogy fizetsz azért, hogy havonta egyszer közönség előtt játssz. Ha kiszámolod, valóban fizetsz érte, mivel több a kiadás, mint a bevétel, tehát hobbi.

A profi és az amatőr közti különbség az, hogy az előbbi pénzért, míg az utóbbi szerelemből űzi az adott tevékenységet, nem pedig tudásszint jelző.

Régi hasonlatos történet: Egy szép napsütéses szombat délelőttön, álltam a standom mögött, mikor ezt hallottam: „A pénz rabszolgái vagytok!”, üvöltötte oda nekünk az utca túloldaláról a csoszogó hajléktalan. Számára mi voltunk a gyűlölt mainstream világ, a prostituáltak, akik pénzért mindenre hajlandóak. Az emberi igények eltérőek, én nem szeretek fázni és vakarózni. De ő is lejmol egy kis pénzt a Koccintósra, energiát fektet bele, tehát munkát végez a szenvedélye elérése érdekében.

Semmi gond azzal, ha te nem szeretnél pénzt keresni a zenéléssel, de miért baj az, ha valaki ebből megél?

 

Ki kell jönni a garázsból!

Hobbiból csinálod? Akkor pont elegendő, hogy meló után összejöttök kollégákkal, barátokkal, és pár sör mellett eljátszotok néhány kedvenc dalt kikapcsolódásként.

Zenélésből szeretnél megélni?

Egy zenekar írjon saját dalokat. Ezeket normális, eladható minőségben rögzítsd, koncertezni nagyon sokat, havi egy két buli nem elég, bízz meg egy szervezőt. Adni kell a dizájnra is, tervezz logót, szerepeltesd molinón, dobbőrön, kellékeken (kulcstartó, sörnyitó, hűtő mágnes), rajongóknak póló, logózott rajongói dobverő, amit be lehet hajintani akár koncert közben is.

Énekelsz? Tanulj meg angolul, készülj a szövegekkel. A „bikicsunájjal” külföldön lehajigálnak a színpadról.

Vendéglátós, esküvői zenekarnak, dj-nek sem elég az, ha olcsón adja magát. A minőségi termékért lehet magas árat kérni, meg is fogják fizetni.

Apropó! Baj, hogy vannak olyanok, akik „kétsörért” elmennek játszani pubba? Egy virágüzletnek vajon konkurencia a megállóban vödörből áruló, akitől olyan árut kap a kuncsaft, hogy nem ér vele haza?

De vissza az eredeti címhez, van egy minőségi terméked, azaz jó dalok, ez az alap. Vannak kiegészítő cuccaid, közösségi média kommunikációd, rendszeresen koncertezel, születnek új dalok, tehát kijöttél a garázsból.

 

A stílus.

A zenei stílus megválasztása sem elhanyagolandó. Nem feltétlenül azt kell játszanod, amit szeretsz hallgatni. Keresd az újdonságokat, teremts új irányzatot. Ha azt és úgy játszod, amiket hallgatsz, akkor tulajdonképpen másolsz. Biztos, hogy szükség van még egy Metallicára, Motörheadre, Pokolgépre? Ha másolsz, árnyékban maradsz.

Az underground szubkultúrák a különbözőségre vannak kihegyezve, tehát kiválni a tömegből, egyedinek lenni. Régebben jártam klubokba, annyi egyforma arcot egy helyen nem is lehet látni máshol.

Hallgass sokféle zenét, keverj stílusokat.

A szövegek nem baj, ha szólnak valamiről, közhelymentesek. A „csórónak születtél, úgy sem viszed semmire” negatív szöveg már elég ciki.

Tehát visszautalva a cikk elején lévő bekezdésre, a zenéd egy termék, és ott dől el, hogy megveszik-e, hogy elkezdik hallgatni. Ha senkinek nem tetszik, akkor nem a közönségben van a hiba. Lehet játszani a sértődött, „megnemértettművészt”, de ha olyat nyújtasz, ami csak téged érdekel, akkor fogadd el, hogy nem piacképes a terméked.

 

Összegyűjtöttem pár kifogást, hogy miért nem lehet érvényesülni. Vegyük sorra:

„A fél karomat/lábamat/májamat odaadnám, ha úgy tudnék játszani, mint XY.” – Miért nem gyakorolsz inkább?

„Végre feloszlott az a …r banda, erre visszajön egy másik formációval, mé’ nem megy má’ nyugdíjba, hagyná érvényesülni a fiatal tehetségeket.” – Tényleg azt hiszed, hogy azért nem a te koncerteden ugrálnak a tini lányok, mert azok a „kriptaszökevények” még mindig nem hagyták abba? Ez inkább ürügy a lustaságod palástolására. Ha tényleg tehetséges vagy, akkor pici erőfeszítéssel nagy dolgokra lehetsz képes. Ha nem annyira, akkor több munka, de idővel beérik, ha kitartó vagy.

„A média csak a műanyag zenéket nyomja, sztárcsinálás folyik, az igazi tehetségek meg nem jutnak lehetőséghez.” – Aki tehetséges, az befut? A tehetség önmagában csak egy adottság. Ha szorgalommal párosul, akkor abból lesz valami, vagy húsz év múlva egy kocsmában fröccs mellett panaszkodhatsz, hogy milyen tehetséges voltál, de nem hagytak érvényesülni … Aham.

„Csak heti egyszer érek rá próbálni.” – Heti két órával nem fogsz előrébb jutni az alkotásban.

„Amit öt évvel ezelőtt írtam, nem tudom már eljátszani rendesen.” – Ha nem gyakorolsz, visszafejlődsz.

 

És a végére egy idézet:

„A fiú az utcáról rock and roll sztár lesz,
Így képzelte el.
Néhány dal és az új világ
A lábai előtt hever.”

Néhány dalnál egy kicsit több kell, de ezt legbelül te is érzed. Sok sikert, RNR!