Posted on

Hangszigetelés

A hanghullámok csillapítása

A hang a kétrétegű burkolattal ellátott könnyű falakban az előtétfaltól a téglafal felé terjed az üregen keresztül. Amint a hanghullám áthalad egy szálas anyagon, súrlódás alakul ki a rezgő levegő molekulák és a szigetelőanyag elemi szálainak felülete között. Ez a súrlódás azt eredményezi, hogy a hangenergia egy része átalakul hővé. Mivel a hangenergia átalakul hővé, kevesebb hangenergia jut át a falon.

Minél vastagabb a szigetelőanyag, annál nagyobb hangenergia rész alakul át hővé, ami a hangszigetelés javulásához vezet.

Az én esetemben a szigetelőanyag vastagsága 5 cm volt, mivel csínján kellett bánnom a hellyel. 🙂 A fal és a kőzetgyapot között maradt 1-8 cm-es légrés (a téglafal görbesége miatt ekkora a szórás).

Tehát a kőzetgyapot 5 cm-es, 40 kg/m3 testtömegű, magas hang szűrő fóliával ellátott anyag. Erre került két réteg 12,5 mm vastagságú gipszkarton.

 

Ha van elég helyed, érdemes vastagabban alkalmazni a kőzetgyapotot, ez eleve úgy van kialakítva, hogy tudod tíz-, illetve ötcentisként is használni.

Plusz egy adalék: OSB lapból készíts egy zsalut (akár az előtét-, és téglafal, akár két előtétfal közé) 5-10 cm vastagságban (hely függőség ismét). Az üreget töltsd fel homokkal. Mély hangokat kitűnően szűri.

A hangszigetelés helyigényes. Másképp kell nekiállni a tervezésnek, ha van egy 100 m2-es, egy légterű pincéd, vagy egy 16 m2-es szobád.

Falak készen, mennyezet következik
Falak készen, mennyezet következik

Aztán glettelés és festés.

 

Folytatás…