Posted on

Mert olyan nincs, hogy egy próbateremben ne legyen tojástartó!

Sok évvel ezelőtt a Csepel Művek betonbunkerei mélyén téptük a húrokat; a beköltözést követően, csengett-bongott a nagy lelkesedéssel birtokba vett próbatermünk. Szereztünk rengeteg tojástartót, amivel kibéleltük két részre leválasztott, hosszúkás helyiségünket. Hamar rájöttünk, hogy hangot nem szigetel, viszont megszűnt az éktelen zaj és sípolás. Esztétikusnak nem lehet mondani, de ez akkor nem érdekelt minket.

Szóval, leültem és gondolkodtam kicsit, hogyan lehet ezt kulturáltan előadni.

 

Hozzávalók: egyutas raklap, OSB-, vagy rétegelt lemez, tojástartó, ragasztó, textil, kék-fejű szög.

A külső méret 100×80 cm, a doboz belső magassága 7 cm (a tojástartónak minimum 5,5 cm kell).

Hangfogó készítéseHangfogó készítése

Jöhet a kárpitozás

 

Elkészítés

Az egyutas raklapot szét kell feszegetni, a deszkáit méretre vágni. Hozzá csavarozzuk a lemezünkhöz, a tojástartókat valamilyen erre alkalmas ragasztóval megkenjük, és lesúlyozzuk. A textilt megfeszítve rászögeljük a hátoldalon, kap egy akasztót, és már kész is.

Hangfogó készítése, kárpit Hangfogó készítése, kész

Éljen az újrahasznosítás! 🙂


Posted on

Belsőleg

A festés és glettelés nem túl izgalmas meló, ezt nem is részletezném. 🙂

Felkerült a klíma, elkészült az ajtó, és elkezdtem hangfogó panelek építését is.

fisher klíma  hangszigetelt ajtó  hangfogó, osb, fa hasáb hangfogó, osb

A légcserélős klíma elég drága dolog, így kellett valami megoldást találnom. A hangszigetelés kiépítésénél előre gondolkozva, előkészítettem a helyet egy ventilátornak, ami a kéménybe vezet.

 

Egy ajtólapra ragasztottam egy keretet, abba került az a hangszigetelő anyag, ami a falban is van, majd rétegelt lemez borítást kapott. A belső felét párnáztam a hangcsillapítás miatt.

hangszigetelt ajtó

A falra, és mennyezetre is került hangcsillapítás.

hangcsillapítás

 


 

Posted on

Hangszigetelés

A hanghullámok csillapítása

A hang a kétrétegű burkolattal ellátott könnyű falakban az előtétfaltól a téglafal felé terjed az üregen keresztül. Amint a hanghullám áthalad egy szálas anyagon, súrlódás alakul ki a rezgő levegő molekulák és a szigetelőanyag elemi szálainak felülete között. Ez a súrlódás azt eredményezi, hogy a hangenergia egy része átalakul hővé. Mivel a hangenergia átalakul hővé, kevesebb hangenergia jut át a falon.

Minél vastagabb a szigetelőanyag, annál nagyobb hangenergia rész alakul át hővé, ami a hangszigetelés javulásához vezet.

Az én esetemben a szigetelőanyag vastagsága 5 cm volt, mivel csínján kellett bánnom a hellyel. 🙂 A fal és a kőzetgyapot között maradt 1-8 cm-es légrés (a téglafal görbesége miatt ekkora a szórás).

Tehát a kőzetgyapot 5 cm-es, 40 kg/m3 testtömegű, magas hang szűrő fóliával ellátott anyag. Erre került két réteg 12,5 mm vastagságú gipszkarton.

 

Ha van elég helyed, érdemes vastagabban alkalmazni a kőzetgyapotot, ez eleve úgy van kialakítva, hogy tudod tíz-, illetve ötcentisként is használni.

Plusz egy adalék: OSB lapból készíts egy zsalut (akár az előtét-, és téglafal, akár két előtétfal közé) 5-10 cm vastagságban (hely függőség ismét). Az üreget töltsd fel homokkal. Mély hangokat kitűnően szűri.

A hangszigetelés helyigényes. Másképp kell nekiállni a tervezésnek, ha van egy 100 m2-es, egy légterű pincéd, vagy egy 16 m2-es szobád.

Falak készen, mennyezet következik
Falak készen, mennyezet következik

Aztán glettelés és festés.

 

Folytatás…

 

Posted on

Így készült

Ebben a bejegyzésben arról lesz szó, hogyan jutottam el a csupasz falaktól a hangszigetelésen keresztül a berendezésig.

Hangszigetelés, a kezdetek
Hangszigetelés, a kezdetek

A meglévő vakolt téglafalhoz előtét falat építettem. A szigetelés Rockwool, illetve Paroc márkájú táblás kőzetgyapotból készült, 40 kg/m3 testtömeggel. Azért kétfajta, mert mikor melyik volt raktáron, hangszigetelési szempontból megegyezőek.

 

Rockwool Multirock   Rockwool Multirock + gipszkarton

A borítás, két réteg 12,5-es gipszkarton lett.

Folytatás…